18.02.2025

Według raportu „Krajowe badanie sposobu żywienia i stanu odżywienia populacji polskiej”, tylko 1% młodzieży w wieku 10-17 lat ocenia swój stan zdrowia jako zły. Jednak dane zawarte w raporcie wskazują na istotne nieprawidłowości w codziennych nawykach żywieniowych nastolatków.
Badanie wykazało, że aż 40% chłopców i blisko 30% dziewcząt deklaruje nieregularne spożywanie posiłków. Pomimo iż ponad 60% badanych twierdzi, że posiada dobrą wiedzę żywieniową, ich codzienne wybory nie zawsze idą w parze z tą deklaracją. Głównym źródłem wiedzy na temat żywienia dla młodzieży pozostaje dom rodzinny oraz krewni i znajomi. Może to wskazywać na potrzebę szerszych działań edukacyjnych zarówno w środowisku domowym, jak i szkolnym.
Codzienne spożycie warzyw obserwuje się jedynie u 14,4% chłopców i 17% dziewcząt. Większość młodzieży spożywa warzywa z analizowanych grup jedynie 2-3 lub 4-5 razy w tygodniu. Podobnie sytuacja wygląda z produktami pełnoziarnistymi – w diecie nastolatków dominowało jasne pieczywo pszenne, mimo że zaleca się jego zastąpienie pieczywem pełnoziarnistym. Raport wskazuje, że największa grupa badanych – 37,9% chłopców oraz 35% dziewcząt – spożywa ryby rzadziej niż raz w miesiącu. Co więcej, spożycie produktów mlecznych wśród starszych dzieci oraz młodzieży również odbiega od zaleceń, które przewidują ich obecność w jadłospisie 3-4 razy dziennie. Zaskakujące jest także, że częściej spożywane są produkty niezdrowe. Chipsy i inne słone przekąski pojawiają się w jadłospisach nastolatków kilka razy w tygodniu – deklaruje je 42,1% chłopców oraz 34,4% dziewcząt.
Mimo że jedynie 1% młodzieży ocenia swój stan zdrowia negatywnie, raport jasno pokazuje, że codzienne wybory żywieniowe często nie odpowiadają zasadom zdrowego odżywiania. Niezdrowe nawyki, takie jak nieregularne spożywanie posiłków, niska konsumpcja warzyw, ryb i pełnoziarnistych produktów oraz częste sięganie po przekąski, mogą negatywnie wpływać na długoterminowy stan zdrowia młodych ludzi.
W Aniołach mocno stawiamy na edukację żywieniową, dlatego temat odżywiania pojawia się u nas dość często. Przykładem niech będą ostatnie warsztaty z programu Żółty Talerz dla Socioterapeutycznego Klubu Młodzieżowego. Młodzi poznali kuchnię z różnych krajów, ich przepisy i dania, które warto wprowadzić do swojego jadłospisu.